Katter är från början jägare men sedan katten har domesticerats och blivit ett av våra husdjur är den mesta jaktinstinkten borta. Men hur reagerar den om den råkar ut för ett rovdjur? Och kan den råka illa ut av till exempel vildsvin?

Har du en katt behöver den självklart försäkras, speciellt om det är en utekatt och du bor på landet. När den är ute kommer den inte bara i kontakt med råttor och sorkar utan också större djur som vildsvin och varg.

För att undvika det i största mån bör du göra så att katten trivs så mycket som möjligt genom att låta den ha ett rum eller en hörna för sig själv. Köp en fin kattlåda med tak eller ett katthus som den kan gå in i och göra sina behov. Ofta tycker katter om att ha det varmt och skönt omkring sig. En kattlåda med tak gör det riktigt ombonat för katten och får den att vilja vara hemma mer.

Kan katter råka illa ut av vildsvin?

Världen är full av små och stora faror för våra älskade pälsklingar. De kan äta olämpligheter, bli påkörda eller träffa på ilskna rovdjur ute i skog och mark. Katter har man ofta om man bor på landet och på landet vet vi att vildsvin också lever. Vildsvin brukar dock vara rädda för människor och endast attackera om de har kultingar med sig eller är skadade och känner sig hotade. En katt utgör inte ett sådant stort hot som till exempel en hund gör. Katter brukar inte fräsa och attackera såsom hundar gör, vilket gör att en katt ofta slipper förbi.

En annan stor fördel som en katt har i jämförelse med en hund är att de raskt klättrar upp i träden om ett vildsvin skulle komma springandes.

Raskatter mer ängsliga

Bondkatter är i regel mer djärva än raskatter och de är också mer vana att vara ute på strövtåg. Därför kan raskatter som möter vildsvin vara mer nyfikna och inte förstå att det är fara på gång. Å andra sidan håller sig raskatter hellre inomhus än bondkatter. Inhägna gärna din trädgård en del så att katten får vara ifred där. Då är den säkrare.