Vildsvin är enklast identifierat på sitt stora huvud, korta hals och kompakta men rörliga kropp täckt av en mörk och borstig päls. De har en högrest bog, platta sidor och deras rygglinje är något sluttande ner mot bakdelen och avslutas med en rak och ganska kort svans. Svansen används för att förmedla deras sinnesstämning. Vid rädsla eller flyktkänsla höjer de svansen rakt upp för att ungarna lättare ska kunna följa efter när de springer från fara.

Deras huvud är triangelformat i profil med ett långt tryne och stora, uppstående öron. Den långa nosen, även kallad trynet, avslutas med en platta gjord av brosk som är väldigt rörlig och känslig. Vildsvin använder sina trynen för att hitta mat och för att lyfta eller flytta på stenar och dylikt. Trynet klarar att flytta tunga saker med hjälp av vildsvinets korta men kraftfulla nacke och starka bogmuskler.

Ett utmärkande karaktärsdrag hos vildsvin är deras långa hörntänder som sticker ut från munnen ur underkäken som liknar betar. Dessa hörntänder slipas vassa av tänderna i överkäken och används som försvar och som vapen under dueller om parningsrätt. Både honor och hanar har dessa, men hanarnas är större.

När kultingar föds är de närmast guldfärgade med mörkare ränder längs kroppen som ska ge kamouflage, men de blir mörkare när de blir äldre.