Skogspromenader skapar ett lugn hos många av oss när vi sakta kan strosa fram mellan träden och lyssna på fågelsång eller vinden som viner mellan träden. Men det är också viktigt att komma ihåg att skogen först och främst tillhör de vilda djuren. Det är deras rike du kliver in i och därför måste du veta hur du gör för att på bästa sätt respektera dem i deras hem. På samma sätt som du förväntar dig att gäster ska visa dig respekt när de kommer till ditt hem och att de ska vistas där på dina villkor.

 

Så ska du tänka inför skogspromenaden

När du ska bege dig ut i skogen måste du tänka på vilken tid det är på dagen och vilken årstid det är just nu. Du bör alltid klä dig efter väder för att se till att du håller dig varm och torr för att undvika sjukdomar och andra problem. Med kläder från Garphyttan kommer du alltid vara redo för alla väder och årstider. De har allt som behövs för en heldag i skogen för både dam och herr. Det är allmänt känt att vilda djur, och i synnerhet vildsvin, kan vara mer aggressiva när de har små ungar att ta hand om. Vildsvin kan föda sina ungar lite när som helst under året men det sker ofta mellan februari till maj och några i augusti och september. Men egentligen kan det ske när som helst under året och i synnerhet under de varmare månaderna. Då är det bra att vara lite extra uppmärksam på din omgivning även om vildsvin är väldigt skygga djur som själva kommer göra allt de kan för att undvika att möta andra djur och människor. Om du ändå skulle möta ett vildsvin är det viktigt att du håller avstånd och gör ljud för att uppmärksamma vildsvinet på var du är så att det kan ge sig av innan du kommer för nära. Det gäller att respektera de vilda djuren genom att hålla dig på behörigt avstånd för att undvika konflikter som kan uppstå om du skrämmer djuret.

Därför ska du gå på skogspromenader

Nu kanske du känner att du hellre skulle låta bli att gå på promenad i skogen för att du kanske är rädd för eller av annan anledning inte vill råka möta vildsvin eller andra vilda djur. Men i alla fall när det gäller vildsvin så är de oftast mest aktiva på natten och kring skymning och gryning. Så du kan ju undvika att gå ut under just de tiderna. Men att gå på promenader har väldigt många hälsofördelar så det är inget du bör hoppa över på grund av rädsla eller överdriven respekt. Det är väldigt ovanligt att stöta på vilda djur när du och ute och går, speciellt om du ser till att vara lite högljudd, till exempel genom att prata, stampa lite högt ibland eller då och då klappa händerna medan du går så att de kan höra dig på långt avstånd. Då ger du dem chansen att hålla sig undan, vilket de i princip alltid vill. Regelbundna promenader ger dig förbättrad sömn, mer energi, bättre koncentrationsförmåga, dämpar depression och ångest samtidigt som du får tid till att tänka för dig själv och lösa eventuella problem du kan ha.