Om du bor eller brukar befinna dig i närheten av skogar och åkrar finns en chans att du stöter ihop med vildsvin när du är ute. De föredrar platser med lite eller ingen mänsklig aktivitet och skyddade platser där de lätt kan gömma sig.

 

Ute i skogen

När du är ute och går i skogen är chansen störst att du träffar på vildsvin. De är väldigt skygga djur så om de kan undvika dig kommer de absolut att göra det. Först och främst bör du försöka bära bra och tåliga kläder från ITAB i naturliga färger så att du smälter in i din omgivning och därmed inte förargar eller stör några vilda djur. Om du däremot skulle hamna öga mot öga med några vildsvin ska du vara så högljudd du bara kan för att skrämma iväg dem. Håll uppsikt över var du går så att du inte går in mellan en vildsvinssugga och hennes ungar då hon kommer göra vad hon kan för att återansluta med sina ungar igen genom att rusa rakt mot dem. Hon menar inget aggressivt med det utan vill enbart tillbaka till sina ungar för att se till att de mår bra.

På åkern

Det är inte ovanligt för vildsvin att befinna sig på åkrar runt om i landet då även de tycker om att äta vad som växer där. De kan orsaka stora skador på åkrar när de bökar upp grödorna som växer där för att få i sig föda. För att hålla dem borta från åkrarna kan du sätta upp stängsel eller sätta ut föremål som luktar människa eftersom de är väldigt skygga och gärna undviker människor. De som bor runt åkrarna måste samarbeta för att hålla svinen borta. Med mer mänsklig närvaro runt åkrarna kommer de inte komma dit lika ofta. Om du ser vildsvin på åkern ska du vara högljudd och jaga bort dem.