Vildsvin blir allt vanligare i Sveriges skogar, vilket leder till konfrontationer med människor. Du kan tydligt se var vildsvinen varit i och med den förstörelse som de orsakar när de bökar upp jorden för att komma åt rötter och andra växtligheter och insekter som finns under jorden.

Använd stängsel

Det finns flera olika sätt som ska fungera för att hålla vilda djur borta. Mot vildsvin är det särskilt effektivt med stängsel. Du kan skaffa ett stängsel från Kellfri.se för att hålla vildsvinen borta från din trädgård. Det fungerar inte lika bra mot andra vilda djur som kan hoppa högt, men mot just vildsvin är det vanligtvis väldigt effektfullt. Du kan välja om du vill ha ett elstängsel eller ett vanligt stängsel.

Andra metoder

Du kan även prova på andra metoder för att hålla vildsvinen borta från din trädgård baserat på vildsvinens rädsla och skygghet gentemot människor. Ett exempel är att hänga upp trasor indränkta i parfym så att vildsvinet med sitt starka luktsinne håller sig undan. Ett annat alternativ som går ut på något liknande kan vara att återigen se till att din trädgård eller dina marker luktar människa är genom mänskligt urin som du då kan hälla ut lite här och var på tomten. Konsekvensen kan ju dock bli att även du kan känna av lukten.

Det finns ett flertal olika tips för att hålla vildsvin borta från din trädgård. Först bör du fundera ut varför de kommer till din trädgård. Svaret kommer i de allra flesta fallen vara för föda. Se då till att du inte har någon fallfrukt som ligger i trädgården eller att din kompost inte är öppen och lättåtkomlig. Tänk också på att placera fågelbord eller fågelmat högt upp så att vildsvinen inte kan nå dem. Så länge du ser till att de inte har något att hämta i din trädgård kommer de hålla sig borta.